İzmir Zabıta Teşkilatı Derneği Başkan Yardımcısı Eyüp SULTAN Zabıta Haftası ile ilgili açıklamalarda bulundu. Başkan Yardımcısı SULTAN;
Ülkemizde Zabıta Haftası, Belediye Zabıta Teşkilatının çalışmalarını ve yerel yönetimlerde ki rollerini kutlamak ve bu konuda farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 1-7 Eylül tarihleri arasında kutlanır. Zabıta Haftasında, toplumun esenliği ve düzeninin sağlanmasında önemli bir rol oynayan zabıta teşkilatına gelin birlikte yakından bakalım.
Peki, Zabıta Memuru kimdir? Ne iş yaparlar? Sorumlulukları nelerdir?Öncelikle Belediye Zabıtası Kimdir? sorusuna mevzuattan cevap verelim. Belediye zabıtası: “Beldenin düzenini muhafaza eden, belde halkının esenlik, sağlık ve huzurunu koruyan, yetkili organların bu amaçla alacakları kararları uygulayan özel zabıta kuvvetini,”ifade eder denmektedir. (Belediye Zabıta Yönetmeliği, m.4/b)Belediye Zabıtasının görev, yetki ve sorumlulukları alanları, 5393 sayılı Belediye Kanunun 51.maddesine dayananılarak hazırlanan 11.04. 2007 tarih ve 26490 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlükte bulunan Belediye Zabıta Yönetmeliğinde belirlenmiştir. Aynı yönetmeliğin 10.maddesinde ise görevleri 5 başlık altında toplanmış olup şöyle sıralanmıştır. 1.Beldenin düzeni ve esenliği ile ilgili görevleri 2. İmar ile ilgili görevleri 3. Çevre ve sağlıkla ilgili görevleri 4. Trafik ile ilgili görevleri 5. Yardım ile ilgili görevler.
Şimdi bu temel görevlere bir kaç örnek vererek konuyu somutlaştıralım.Beldenin düzeni ve esenliği ile ilgili görevi: Zabıta memuru, belediye sınırları içinde kamu düzenini ve esenligini sağlamakla görevlidir. Bu görev, şehrin çeşitli alanlarında güvenliği ve huzuru temin etmeyi içerir. İzinsiz sokak satıcılarını men etmek, işyeri işgallerini önlemek, halkın vicdan duygularını sömüren dilencileri engellemek,gürültü kirliliği ile mücadele etmek, işyeri açma ve çalışma ruhsatı olmayan işyerlerini mühürlemek, gibi birçok alanda zabıtalar aktif rol oynar.Çevre ve Sağlıkla ilgiligörevleri: Zabıta memuru, halk sağlığını tehdit edebilecek unsurlara karşı tedbir alır. Gıda üretimi ve satışı yapan işletmelerin denetimi, hijyen koşullarının sağlanması, açık alanlarda hijyen kurallarına uygunluk gibi konular zabıtaların sıkça karşılaştığı konulardır Bu denetimlerde, halk sağlığını riske atan işletmelere idari yaptırım düzenler. İzinsiz afiş ve tabela görüntü kirliliği ile mücadele etmek. İmar ile ilgiligörevleri: Zabıta, çevre kirliliği ve izinsiz yapılaşmayla mücadele eder. Özellikle kaçak yapıların tespiti ve yıkılması, çevre düzenlemelerine aykırı hareket eden kişilerin denetlenmesi gibi görevler zabıtaların görev alanına girer. Trafik ile ilgili görevleri: Zabıta, yerel trafik düzeninin sağlanmasında da önemli bir rol oynar. Özellikle belediyelerin yetki alanındaki yollar, otoparklar ve yaya yollarında düzeni sağlamak için denetimlerde bulunur. Otopark ihlalleri, kaldırım işgalleri, izinsiz parklar gibi konularda zabıta müdahale eder ve gerekli cezai işlemleri uygular.
Sonuç olarak, Zabıta teşkilatı, yerel yönetimlerin en önemli unsurlarından biridir. 5393 sayılı Belediye Kanunun 48. maddesinde olmazsa olmaz dört müdürlükten bir tanesidir..Kamu düzeninin korunması, halk sağlığının güvence altına alınması ve çevre temizliği gibi kritik görevler, zabıtaların özverili çalışmaları sayesinde yerine getirilir. Zabıta Haftası, aslında zabıtaların toplumdaki bu önemli rolünü hatırlatmak ve onların çalışmalarını takdir etmek için bir vesiledir.Bu bir hafta boyunca, zabıtaların karşılaştıkları zorluklar, görevlerindeki başarılar ve yerel yönetimlerdeki etkileri hakkında farkındalık oluşturmak için çeşitli etkinliklerin düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorum.
Zabıta Haftasının bayram tadında geçmesi dileğiyle sorunlara değinmeden fakat sorun başlıklarını şöyle ifade edeyim. (sonraki yazıda inşallah sorunlara detaylı bir şekilde yazarım. )1. Zabıta Teşkilatı içerisindeki Görevlendirmelerin Liyakatli olarak yapılması Vekaleten ve Tedviren görevlendirmelerin yapılmaması.2. Zabıtanın Meslek Sınıfı olması.3. 3600 ek gösterge.4. Maktu Mesai ücretlerinin Yetersizliği.5. Yemek Ücretlerinin Yetersizliği 6. Özel Hizmet Puanlarının arttırılması.ve son olarak daha önce zabıta yönetmeliğinde olmayan ancak 2021 yılında yönetmeliğe eklenen Görevde yükselme sınavından sonraki sözlü sınavın (mülakat) Kaldırılmasıdır.Bu vesileyle vatandaşların huzuru için her zaman görev başında olan Zabıta Teşkilatının Zabıta Haftasını kutluyor ve görevlerinde başarılar diliyorum.
Eyüp SULTAN İzmir Zabıta Teşkilatı Derneği Başkan Yardımcısı
Zabıta haftanizi tebrik ederim.
Güzel bir yazı olmuş. Zabıtayı tanıyalım ve tanıtalım. Teşekkürler
Belediye bir yapı ise ; onu ayakta tutan ve dengeli durmasını sağlayan Zabıta ‘ dır.
Bizler için değerli olan bu haftamızda teşkilatımızın toplum içindeki bu rolünü hatırlatarak yanımızda olduğunuz için çok teşekkürler..Umarım kısa sürede mesleğimiz ile ilgili sorunların çözülmesi ümüdiyle..
Tebrikler Eyüp Sultan güzel bir yazı olmuş
Güzel bir tespit olmuş
Sayın Başkan ellerinize yüreğinize sağlık. Çok güzel özetlemişsiniz.Tebrik ediyorum..